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As our series of FAQs regarding the California Consumer Privacy Act (“CCPA”) continues we are

examining the scope of the law’s jurisdiction. These FAQs should help employers determine if they

are required to comply with the CCPA and if so, what steps their HR professionals and IT

departments should take to be in compliance.

As a reminder, the CCPA is a new privacy law that applies to data collected about California-based

employees. The CCPA will go into effect in early 2020, and employers who must comply should be

addressing compliance obligations now.

For US employers who have not had to comply with the GDPR, the requirements of the CCPA will

likely require a new analysis of the treatment of employee-data and implementation of updated or

new data policies. For employers with European operations, one key area of interest is the degree to

which the CCPA aligns with the European General Data Protection Regulation (“GDPR”). Employers

in compliance with the GDPR will likely already be familiar with many of the requirements of the

CCPA – and with some assistance, should be able to bring their operations and policies into

compliance with respect to California-based employees.

BCLP offers a complete compliance program for employers that includes a formal gap assessment

and tailored policies, procedures, and protocols to close identified gaps. Bryan Cave Leighton

Paisner LLP has a team of knowledgeable lawyers and other professionals prepared to help

employers address their obligations under the California Consumer Privacy Act. If you or your

organization would like more information on this or any other employment issue, please contact an

attorney in the Employment and Labor practice group.

QUESTION #8: DOES THE CCPA APPLY TO NON-PROFIT EMPLOYERS? 

Generally, no.

The CCPA applies only to “businesses” – a term that is defined, in relevant part, as including “any

legal entity that is organized or operated for the profit or financial benefit of its shareholders or other
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owners” and does business in the State of California.[1]  Based upon this definition most not-for-

profit organizations will be exempt from the CCPA.

Like all good general rules, there is an important exception.  Non-profits that “control or are

controlled by” or that “shares common branding” with a business may be subject to the CCPA. For

this purpose, “control” and “controlled” means ownership of, or the power to vote, more than 50% of

the outstanding shares of any class of voting security of a business; control in any manner over the

election of a majority of the directors, or of individuals exercising similar functions; or the power to

exercise a controlling influence over the management of a company.[2]“Common bonding” means a

shared name, servicemark, or trademark.[3]

[1] CCPA, § 1798.140(c)(1).

[2] CCPA, § 1798.140(c)(2).

[3] Id.
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consult an attorney regarding your particular circumstances. The choice of a lawyer is an important decision and

should not be based solely upon advertisements. This material may be “Attorney Advertising” under the ethics and

professional rules of certain jurisdictions. For advertising purposes, St. Louis, Missouri, is designated BCLP’s

principal office and Kathrine Dixon (kathrine.dixon@bclplaw.com) as the responsible attorney.


