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As our series of FAQs regarding the California Consumer Privacy Act (“CCPA”) continues we are

examining the scope of the law’s jurisdiction. These FAQs should help employers determine if they

are required to comply with the CCPA and if so, what steps their HR professionals and IT

departments should take to be in compliance.

As a reminder, the CCPA is a new privacy law that applies to data collected about California-based

employees. The CCPA will go into effect in early 2020, and employers who must comply should be

addressing compliance obligations now.

For US employers who have not had to comply with the GDPR, the requirements of the CCPA will

likely require a new analysis of the treatment of employee-data and implementation of updated or

new data policies. For employers with European operations, one key area of interest is the degree to

which the CCPA aligns with the European General Data Protection Regulation (“GDPR”). Employers

in compliance with the GDPR will likely already be familiar with many of the requirements of the

CCPA – and with some assistance, should be able to bring their operations and policies into

compliance with respect to California-based employees.

BCLP offers a complete compliance program for employers that includes a formal gap assessment

and tailored policies, procedures, and protocols to close identified gaps. Bryan Cave Leighton

Paisner LLP has a team of knowledgeable lawyers and other professionals prepared to help

employers address their obligations under the California Consumer Privacy Act. If you or your

organization would like more information on this or any other employment issue, please contact an

attorney in the Employment and Labor practice group.

QUESTION #7:  IF AN EMPLOYER IS BASED IN CALIFORNIA, WILL THE CCPA

REQUIREMENTS APPLY TO ALL EMPLOYEE DATA HELD BY THE EMPLOYER?

Probably not.
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Assuming that the CCPA applies to the employer , it will only impact data that the company holds

about “consumers.”  “Consumer” is defined by the CCPA as a “natural person who is a California

resident,” which will include California-based employees.[1]  As a result, if a California-based

employer processes “personal information” about a resident of another state – or a resident of

another country – that information should not be subject to the CCPA.  In other words, for multi-

state employers, the CCPA will not apply to employees residing outside of California.

Example:  Assume Company A (with revenue over $25 million) is based in Palo Alto and has both

European and American employees.  The CCPA should only apply to the information collected

about Californians and should not apply to the information collected from residents in other states

or in Europe.  [2]

As a practical matter, this means that an employer that must comply with the CCPA, but has

national or global operations, will have to have a set of privacy notices, employee procedures, and

vendor agreement provisions that are tailored for its California- resident employees.

[1] CCPA, Section 1798.140(g).

[2] EDPB, Guidelines 3/2018 on the territorial scope of the GDPR (Article 3) – Version for public

consultation (16 Nov. 2018) at 8.
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This material is not comprehensive, is for informational purposes only, and is not legal advice. Your use or receipt

of this material does not create an attorney-client relationship between us. If you require legal advice, you should

consult an attorney regarding your particular circumstances. The choice of a lawyer is an important decision and

should not be based solely upon advertisements. This material may be “Attorney Advertising” under the ethics and

professional rules of certain jurisdictions. For advertising purposes, St. Louis, Missouri, is designated BCLP’s

principal office and Kathrine Dixon (kathrine.dixon@bclplaw.com) as the responsible attorney.


